Editie 2017

previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

info

Kunstfestival voor en door mensen zonder en met beperking
ZATERDAG 22 APRIL 2017 - START 13.00U - EINDE 23.30U
ZAAL HET GEVOLG en omgeving - Otterstraat 31 - 2300 Turnhout
Men kan parkeren op parking Muylenberg en op parking Boomgaardplein. Van aan parking Boomgaardplein gaat er, tussen 12.00u en 18.30u, om de 10 minuten een rolstoeltoegankelijk shuttle busje naar De Schreeuw. De halte bevindt zich t.h.v. Boomgaardstraat 13. Parking Turnova zal niet bereikbaar zijn
De volledige line-up

De volledige line-up

Line-Up deSCHREEUW 2017
2017-04-22
HETGEVOLG, Otterstraat 31
HETGEVOLG, zaal 2
OP STRAAT, Otterstraat
WIRWAR, Otterstraat 8
HET WINKELTJE, Otterstraat 23, Turnhout
DEN OVERKANT, BINNENPLEIN, Otterstraat 24-26
DEN OVERKANT, THEATERBOX 1, Otterstraat 24-26
DEN OVERKANT, THEATERBOX 2, Otterstraat 24-26
DEN OVERKANT, Otterstraat 24-26
De Pompoenerie, Otterstraat 9
HETGEVOLG, Otterstraat 31
HETGEVOLG, zaal 2
OP STRAAT, Otterstraat
WIRWAR, Otterstraat 8
HET WINKELTJE, Otterstraat 23, Turnhout
DEN OVERKANT, BINNENPLEIN, Otterstraat 24-26
DEN OVERKANT, THEATERBOX 1, Otterstraat 24-26
DEN OVERKANT, THEATERBOX 2, Otterstraat 24-26
DEN OVERKANT, Otterstraat 24-26
De Pompoenerie, Otterstraat 9
13:00
De Pompoenerie

Vzw De Schreeuw gaat van start met een nieuw project, het werkervaringscentrum De Pompoenerie.

De Pompoenerie is een project waar personen met een (arbeids)beperking kunnen leren vanuit positieve en negatieve ervaringen om daarna met de nodige begeleiding door te stromen naar het normaal economisch circuit, een maatwerkbedrijf of begeleid werken in de regio. Lees meer

13:00
Belevingsparcours Ammor: een zinnenprikkelend parcours
13:00 - 20:00
Golfslag, Kabinet van Verlangen (van HETGEVOLG)

Alexander D’Haese, de beeldende kunstenaar van HETGEVOLG, trekt naar de verschillende asielcentra doorheen Vlaanderen en verzamelt verhalen van ‘aangespoelde’ mensen. Deze verhalen (zowel in woord als in beeld) worden geïntegreerd in een levensgrote boot die deze zomer op de Vlaamse wateren zal rondtoeren. Om op die manier enige deining te veroorzaken. En de vele vluchtelingen een gezicht te geven. Maar ook jij kan je verhaal kwijt tijdens een doorlopende workshop in en rond de boot. Iedereen die een potlood kan en wil vasthouden, is welkom. Golfslag is een project van het Kabinet van Verlangen, de beeldende werking van HETGEVOLG. Alexander werkt er met vluchtelingen, passanten en dagelijkse bezoekers. Tijdens De Schreeuw zal u kunnen kennismaken met de deelnemers van het Kabinet van Verlangen. Wellicht wordt u een van hen?

Salah Jaradeh begeleid op de viool de pöezie van Mohamed Sultan

en

Ahmed Crash, Murtada Ghazi, Mustafa Ghazi en Paulina Belmar brengen rap, gitaar en zang. Lees meer

13:00 - 21:00
Het bijna onhoorbare lied van de rozen, Jean-Marie Oriot

Er is een tafel, twee banken en iemand die je een verhaal zal vertellen. In stilte.
Het bijna onhoorbare lied van de rozen is een bewoonde installatie die onze relatie met de wereld, met elkaar, onderzoekt. Hoe zouden wij kunnen houden van wat wij niet kunnen zien, weten of verstaan?
Dit experiment is geïnspireerd door verschillende gedichten van Mary Oliver.
Mary Oliver is een hedendaagse Amerikaanse dichteres. Zij schreef een indrukwekkend aantal gedichten. Daarvoor maakt ze gebruik van een zowel vrolijke als diepgaande observatie van de natuur. Zij spreekt over onze relatie met de wereld, met het onzichtbaar, de stilte en de eenzaamheid. Zij volgt de traditie van andere Amerikaanse dichters zoals David Thoreau, Whitman, Emerson of zelfs May Swenson, Haar stijl gaat van donkere introspectie naar eenvoudige vreugde. Mary Oliver kan zelfbeschouwing en extase met de eenvoudigste woorden uitdrukken en beschrijven, gebruikmakend van de toegankelijkste thema’s. Lees meer

13:00 - 18:00
Flowersticks: Patrick Brandjes

Met zijn flowersticks en geweldige creativiteit wil Patrick muziek visualiseren. Lees meer

13:00 - 18:00
Kadoetje: kindergrime, kapsels en workshop

Grime, gekke kapsels en een workshop handpoppen maken

Lees meer

13:00
Ballonplooien, Dimitri Embrechts
13:00 - 18:00
Pop-up ’t Huizeken ism Atelier Eigen-Wijs
13:00 - 13:45
Muscaloco

Een Murgafanfare is een hedendaagse straatfanfare die werkt rond muziek, dans, woord en kostuums en verbonden is met een straat, buurt of regio. Bij Muscaloco wordt er gestreefd naar een mix tussen personen met een beperking en personen met een andere beperking

Een optreden is een wervelende show die een volkse maar ook wereldse uitstraling heeft. Het straalt veel blijdschap uit, oogt heel zomers en nodigt het publiek uit om actief deel te nemen. Zang, muziek en dans vrolijken de boel op.

En de naam komt natuurlijk van de Muscatdruif (vroeger veel geteeld in onze streek) en Loco kennen jullie wel. Lees meer

13:00 - 19:00
Tentoonstelling van’t pASSt

’t pASSt is een initiatief in regio Geel-Zuiderkempen dóór en vóór personen met een autismespectrumstoornis (ASS). Normaal- tot hoogbegaafde (jong)volwassenen met ASS en hun directe omgeving kunnen bij ons terecht om elkaar te ontmoeten en zich creatief te ontplooien. Wij bieden hen een veilige, aangename ontmoetingsplaats met oog voor ieders verhaal en ruimte tot verdere identiteits- en talentontwikkeling. Creatieve ateliers en sprekersavonden Wekelijks organiseert ‘t pASSt een drie uur durende activiteit in haar ontmoetingscentrum te Winkelomheide (Geel). Deze activiteit wordt telkens voorzien van de juiste omkadering en ondersteuning, waardoor de leden zich meteen thuis voelen.

Het aanbod bestaat uit diverse creatieve ateliers, gaande van koken, schilderen en tekenen tot het maken van kaarsen en bloemstukjes. Geïnteresseerden kunnen wekelijks in ons infohuis terecht om er een gesprek aan te gaan met lotgenoten. Daarnaast organiseren we op geregelde tijdstippen sprekersavonden en evenementen en nemen we deel aan andere lokale initiatieven met als streefdoel een autismevriendelijke en inclusieve samenleving. Om dit alles te kunnen realiseren, beschikt ’t pASSt over een enthousiast en professioneel team aan ervaringsdeskundigen. Erbij horen en mogen zijn wie je bent, daar gaat het om bij ’t pASSt.

Empowerend halen we (jong)volwassenen met autisme uit hun isolement. Lees meer

13:00
Reuzen van Turnhout
13:00 - 19:00
Handsculpturen, TT Vingerspelling Academie Heist i.s.m. Inclusief H vzw

Vlaamse Gebaren Taal is de taal die dove personen gebruiken om met elkaar te communiceren.
Vingerspelling is geen Vlaamse Gebaren Taal want is gebaseerd op de geschreven vorm van het Nederlands. Via vingerspelling kunnen wel de 26 letters van het alfabet in de lucht beschreven worden.
De leerlingen van de academie van Heist-op-den-Berg hebben het alfabet in Vlaamse Gebarentaal met hun eigen handen afgegoten in gips. Deze handen mogen aangeraakt worden.

Ze stelden ook enkele handsculpturen samen. Deze handsculpturen vormen woorden. Kom ze zelf ontcijferen op de tentoonstelling. Lees meer

13:00 - 18:00
De Kleine Chef: Kooktheater

Kom een spectaculaire kindercocktail maken met dansend fruit en dampende smaakwolken. Snij met speciale kindermessen volgens de beste en leukste snijtechnieken de ingrediënten fijn. En natuurlijk hoort er bij een spectaculair drankje een verrassend hapje.
Heb je al eens ooit eetbare bloempotjes geproefd? Kom ze maken bij De Kleine Chef! Dat smaakt naar meer! Lees meer

13:00 - 21:00
Ik ben meer dan je ziet, fototentoonstelling Rita Aerts en Erik Backx

Rita Aerts

Rita Aerts is 64 jaar. Haar grote hobby is fotografie en ze wil er alles over leren.
Met haar project ” Ik ben meer dan je ziet” wil ze tonen dat mensen met een beperking veel meer zijn dan wat we denken. Ze zijn enthousiast, vrolijk, warm, hardwerkend, sympathiek, enz… Maar ook heel dikwijls onbegrepen door anderen zoals u en ik, en dat wilde ze doorbreken met haar project.

Erik Backx

Erik beschrijft zichzelf als een sportieveling die graag onder de mensen is.
Hij is al van kindsbeen af geboeid door autosport en houdt van wandelen.
Staat open voor iets nieuws en wil graag laten zien wat hij kan, graag zou hij meer doen dan wat hij eigenlijk aankan! Lees meer

13:00 - 13:30
‘receptie, met optreden van Frimout

met optreden van Frimout, Sterren Zien ism Opening Doors en Theater Stap

13:30 - 14:45
Mama Marina: pizzarestaurant met Manoe Frateur

Mama Marina is een doorlopend theatraal performance in een echt Italiaans restaurant. De houtoven en het decor brengen het publiek recht naar het Zuiden. Drie Limburgse broers met Italiaanse roots zorgen voor de nodige hilariteit en poëzie in de keuken waar iedereen welkom is.
Tijdens deze foodact komt er enkel de authentieke Pizza Margarita uit de oven. Het is de keuze uit de temperamentvolle menukaart die de de bediening aanzienlijk beïnvloedt.
Neem plaats aan de kleine tafeltjes en laat u verrassen! Lees meer

13:45 - 14:30
Ammor, Het Huispaleis

Het Huispaleis gaat in deze moeilijke tijden op zoek naar verbinding met anderen. Mensen met minder geluk in het leven verdienen evenveel kansen als ieder ander en daarom creëerden zij deze voorstelling.
Een uniek theaterproject voor Vlaanderen: belevingstheater gemaakt voor het grote publiek maar met extra aandacht voor kinderen en volwassenen met een beperking. Met deze productie nemen we je mee op een fantasierijke tocht vol beelden, geluiden en geuren. Kortom, een zachte streling voor al je zintuigen.
We maken geen klassieke voorstelling op een podium maar bieden stimulerende en prikkelende beleving om je heen.
Voor aanvang van het stuk begeven de toeschouwers zich door een zinnenprikkelend parcours.
Nadien kan iedereen genieten van ‘Amor – Een kleine zoektocht naar liefde’.

Ammor is het verhaal van een cowboy en z’n paard die een beetje het noorden kwijt zijn, of liever : ze zijn de liefde kwijt, de liefde voor elkaar. Samen besluiten ze om de liefde te gaan zoeken en dat wordt een avontuurlijke zoektocht waarbij alle zintuigen geprikkeld worden.

handsignalenDeze voorstelling zal getolkt worden in Vlaamse Gebarentaal door talkstudenten van CVO Crescendo Mechelen. Lees meer

14:00 - 14:20
Downside Up i.s.m. Theater Stap

In de kortfilm Downside Up ontdekken we een wereld waarin iedereen het Syndroom van Down heeft.
Op een dag wordt een jongen geboren, Eric, die anders is.
Downside Up is een kortfilm van Peter Ghesquière en kwam tot stand in nauwe samenwerking met Theater Stap. De film won de HUMO-award en de publieksprijs in de Vlaamse competitie voor fictie op het Kortfilmfestival 2016 in Leuven.

Citaat uit recensie:

“Normaliteit op zijn kop in dit prachtige sprookje. Oogverblindend mooi.” (kortfilm.be)

regie Peter Ghesquière productiehuis A Team Productions, spel Milo Huyghebaert, Nico Sturm, Hélène Devos, Tineke Van Haute, Peter Janssens, Paul Mertens, e.a. montage Kobe Van Steenberghe, Jochen Decostere
producenten Hendrik Verthé, Kobe Van Steenberghe, cinematografie Robrecht Heyvaert, muziek Hannes De Maeyer Lees meer

14:00 - 14:50
Niels & Friends

Niels&Friends zijn bekend omwille van hun Hartverwarmende optredens. Niels bezit de gave om zijn toeschouwers te charmeren, te laten lachen en te doen wegdromen bij zijn Muziek. Lees meer

14:00 - 14:20
Verhalensoep, Rozenrood Vertelt

VERHALENSOEP!
Er was eens… zo begint het verhaal. En het vervolg? Dat brouwen we samen in de verhalenketel!
Toeters en bellen… wij gaan vertellen!
Een vrolijke vertelANNIEmatie voor kinderen van 5 tot 100 jaar!

Rozenrood is het vertelproject van ANNIE SCHELFOUT.
Uit de verhalenkoffer tovert zij magische momenten voor jonge en oudere oren! Lees meer

15:00 - 15:30
Raymond van het Groenewoud

Deze keer is het solo. Mama, kijk, zonder handen.
Zonder andere muzikanten.
Op verzoek van velen: Raymond geheel alleen, aan zijn piano.
De liedschrijver.
De dromer. Lees meer

15:15 - 15:35
Verhalensoep, Rozenrood Vertelt

VERHALENSOEP!
Er was eens… zo begint het verhaal. En het vervolg? Dat brouwen we samen in de verhalenketel!
Toeters en bellen… wij gaan vertellen!
Een vrolijke vertelANNIEmatie voor kinderen van 5 tot 100 jaar!

Rozenrood is het vertelproject van ANNIE SCHELFOUT.
Uit de verhalenkoffer tovert zij magische momenten voor jonge en oudere oren!
Lees meer

15:45 - 18:00
Mama Marina: pizzarestaurant met Manoe Frateur

Mama Marina is een doorlopend theatraal performance in een echt Italiaans restaurant. De houtoven en het decor brengen het publiek recht naar het Zuiden. Drie Limburgse broers met Italiaanse roots zorgen voor de nodige hilariteit en poëzie in de keuken waar iedereen welkom is.
Tijdens deze foodact komt er enkel de authentieke Pizza Margarita uit de oven. Het is de keuze uit de temperamentvolle menukaart die de de bediening aanzienlijk beïnvloedt.
Neem plaats aan de kleine tafeltjes en laat u verrassen! Lees meer

15:45 - 16:40
DOM Charel&Co

In ‘DOM’ maak je kennis met ‘De’ Charel; bijzondere artiest die zichzelf en alles daaromheen best geweldig vindt. Een podiumbeest in hart en zelfs nieren. Dat het vorige keer misging zit hem dwars en daarover komt hij nu vertellen en vertonen. Daarover heeft hij geschreven, gerijmd, geknutseld en gedacht.
De Charel neemt op bijzondere wijze het publiek mee in zijn denk- en leefwereld waarin banaliteiten argument worden en ook omgekeerd.
‘Dom’ is eigenzinnig interactief clownesk vertel- en circustheater met rolbanen, blaaspijpen, een haai en ook walvis maar bovenal één boodschap: ‘Dat hij niet dom is, dat is hij nie; de Charel is genie!’
Familietheater: 5+
Idee en spel: Charel Lievens, Coaching: Line Van Wassenhoven, Techniek: Erik Minnen Lees meer

16:00 - 16:45
Muscaloco

Een Murgafanfare is een hedendaagse straatfanfare die werkt rond muziek, dans, woord en kostuums en verbonden is met een straat, buurt of regio. Bij Muscaloco wordt er gestreefd naar een mix tussen personen met een beperking en personen met een andere beperking

Een optreden is een wervelende show die een volkse maar ook wereldse uitstraling heeft. Het straalt veel blijdschap uit, oogt heel zomers en nodigt het publiek uit om actief deel te nemen. Zang, muziek en dans vrolijken de boel op.

En de naam komt natuurlijk van de Muscatdruif (vroeger veel geteeld in onze streek) en Loco kennen jullie wel. Read more…

16:00 - 17:00
IK DENK, ZET6

IK DENK is een ontroerende inclusieve theater/dansvoorstelling met prachtige beelden en live muziek.
IK DENK is de allereerste theaterversie van het gelijknamige boek, met teksten van Toon Tellegen en prachtige illustraties van Ingrid Godon, die hiervoor de Boekenpauw 2015 ontving. De tekeningen uit het boek zullen ook in de voorstelling te zien zijn.
De regie van IK DENK is in handen van Caroline Rottier die zich sinds tien jaar toelegt op het maken van professionele theatervoorstellingen met personen met beperkingen in Brussel, Mortsel en Bergen. De poëzie van de tekeningen van Ingrid Godon en de gevoeligheid en humor in de teksten van Toon Tellegen sluiten zeer mooi aan bij de sfeer waarin zij werkt en vermengen zich prachtig met de belevingswereld van personen met een beperking.
De voorstelling raakt gevoelens als vreugde, verdriet, angst en woede op poëtische wijze aan, wil een breed en divers publiek bereiken en aantonen dat wij allen verbonden zijn en zonder onderscheid bovenal MENS!
Welkom!

De voorstelling is een familievoorstelling toegankelijk voor jong en ouder!

Regie Caroline Rottier, Teksten Toon Tellegen, Beelden/illustraties Ingrid Godon,
Beeldbewerking Bernaded Dexters, Dans Lisa Gunstone, Sax Jeroen Capens,
Drum Steven Van Gelder, Contrabas Otto Kint, Sounddesign Rob Kanters,
Spelers Sophie De Breuck, Lisa Gunstone, Krijn Hermans, Marjolijn Hummel, Paul- Emmanuel Lienart, Pavel Pauwels, Tomas Pevenage, Wido Platteau, Nena Platteau, Ann-Sophie Schepers, Marc Vanattenhoven, Andy Van Den Broeck, Zoë Verrezen en Bjorn Weymiens Begeleiding spelers Ingrid Michiels (ZET6) Lees meer

16:45 - 17:05
Verhalensoep, Rozenrood Vertelt

VERHALENSOEP!
Er was eens… zo begint het verhaal. En het vervolg? Dat brouwen we samen in de verhalenketel!
Toeters en bellen… wij gaan vertellen!
Een vrolijke vertelANNIEmatie voor kinderen van 5 tot 100 jaar!

Rozenrood is het vertelproject van ANNIE SCHELFOUT.
Uit de verhalenkoffer tovert zij magische momenten voor jonge en oudere oren! Lees meer

17:20 - 17:35
Downside Up i.s.m. Theater Stap

In de kortfilm Downside Up ontdekken we een wereld waarin iedereen het Syndroom van Down heeft.
Op een dag wordt een jongen geboren, Eric, die anders is.
Downside Up is een kortfilm van Peter Ghesquière en kwam tot stand in nauwe samenwerking met Theater Stap. De film won de HUMO-award en de publieksprijs in de Vlaamse competitie voor fictie op het Kortfilmfestival 2016 in Leuven.

Citaat uit recensie:

“Normaliteit op zijn kop in dit prachtige sprookje. Oogverblindend mooi.” (kortfilm.be)

regie Peter Ghesquière productiehuis A Team Productions, spel Milo Huyghebaert, Nico Sturm, Hélène Devos, Tineke Van Haute, Peter Janssens, Paul Mertens, e.a. montage Kobe Van Steenberghe, Jochen Decostere
producenten Hendrik Verthé, Kobe Van Steenberghe, cinematografie Robrecht Heyvaert, muziek Hannes De Maeyer Lees meer

17:45 - 18:30
La Noche sin Estrellas, Inclusieve koor Gelijkgestemd MPI Oosterlo en Antwerps Kathedraalkoor

Op verzoek van Koor&Stem schreven componist Sebastiaan van Steenberge en tekstschrijver Jan Coeck een nieuwe compositie voor inclusief koor en jeugdkoor, La Noche sin Estrellas. Ze werkten hiervoor samen met het inclusieve koor Gelijkgestemd, verbonden aan MPI Oosterlo uit Geel (o.l.v. Sander Willems) en het Antwerps Kathedraalkoor (o.l.v. Sebastiaan van Steenberge) 
Nog al te vaak krijgen mensen met een beperking geen kans om in een van de vele Vlaamse koren te participeren. La Noche sin Estrellas moet duidelijk maken dat dit mogelijk is en dat het nieuwe kansen biedt!

Tijdstip: 17.45-18.30u
Locatie: HETGEVOLG Lees meer

18:35 - 18:50
Downside Up i.s.m. Theater Stap

In de kortfilm Downside Up ontdekken we een wereld waarin iedereen het Syndroom van Down heeft.
Op een dag wordt een jongen geboren, Eric, die anders is.
Downside Up is een kortfilm van Peter Ghesquière en kwam tot stand in nauwe samenwerking met Theater Stap. De film won de HUMO-award en de publieksprijs in de Vlaamse competitie voor fictie op het Kortfilmfestival 2016 in Leuven.

Citaat uit recensie:

“Normaliteit op zijn kop in dit prachtige sprookje. Oogverblindend mooi.” (kortfilm.be)

regie Peter Ghesquière productiehuis A Team Productions, spel Milo Huyghebaert, Nico Sturm, Hélène Devos, Tineke Van Haute, Peter Janssens, Paul Mertens, e.a. montage Kobe Van Steenberghe, Jochen Decostere
producenten Hendrik Verthé, Kobe Van Steenberghe, cinematografie Robrecht Heyvaert, muziek Hannes De Maeyer

19:00 - 20:00
Don Quichot, HETGEVOLG

De mensen verstaan mij niet
Mijn wereld is een grote warboel in mijn hoofd
Ik wil liefde
Ik wil de wereld laten zien wie ik echt ben.

Brent Vandecraen (18 jaar) bewerkte het originele verhaal van Miguel de Cervantes van de dolende ridder naar een verhaal over wat je nodig hebt om normaal te zijn in deze wereld. Over het gemis naar liefde als je leeft met een beperking.

De waarheid is het enige wat een mens nodig heeft.
Maar in het hoofd van Don Quichot niet.
Zijn waarheid is anders.
Zijn waarheid is Dulcinea.
Voor haar krabbelt hij recht na elke verloren slag.
Voor haar vecht hij met zijn fantasie.
En dan verklaren ze hem zot.

handsignalenDeze voorstelling zal getolkt worden in Vlaamse Gebarentaal door talkstudenten van CVO Crescendo Mechelen. Lees meer

20:30 - 21:15
Een visueel-muzikale ukulele act, Het UKULOGISCH MUSEUM

Door onverwachte medische problemen gaat het optreden van Lies Lefever niet door.
In haar plaats komt het Ukulogisch Museum met hun fantastische visueel-muzikale ukulele act.

In tegenstelling tot de doordeweekse musea pakt Het Ukulogisch Museum zijn collectie ter plaatse uit en demonstreert ze aan het publiek. De conservators zijn Peter Van Eyck en Luk Tegenbos. Behalve verwoede verzamelaars én bouwers van nieuwe Ukelelevarianten zijn zij ook begenadigde muzikanten. Een bezoek aan het Ukulogisch Museum is daardoor een aaneenrijging van visuele en muzikale hoogstandjes , afgewisseld met hilarische demonstraties van bijna uitgestorven Ukulele-types. Het wonder van de Passe-Vitelele, de Telelele, de Violele, de Dokalele, de Jazz-o-flûtelele , etc… moet U met eigen ogen komen aanschouwen. Programma geschikt voor muziekliefhebbers van 5 tot 95 !

 

  Lees meer

21:30
De Pink Flamingo’s

Gezellig uitbollen

Select date to see events.